Vliegende vrachtboot Howard Hughes

De Amerikaanse miljonair Howard Hughes’s bouwde in WO ll een vliegende vrachtboot voor lange afstanden. We hebben het de over de houten (..) Spruce Goose, de HK-1 Hercules. Hughes bouwde het vrachttoestel voor het Amerikaanse leger. Het gevaarte met een spanbreedte van honderd meter werd omhoog getrokken door acht motoren. Hughes haatte de bijnaam “Spruce Goose” . Een Amerikaanse senator noemde het een vliegend kapbos. Er is een keer mee gevlogen. De vreugde van het vliegende vrachtschip was van korte duur. Filmpje. Na WO ll rolde het toestelvoorgoed de hangar in. De techniek werd nog 30 jaar goed onafgebroken onderhouden, inclusief maandelijkse start-ups van de motoren. Je weet immers maar nooit of de grote baas nog langs komt (..). Hughes overleed in 1976. Het toestel staat nu in het Evergreen Aviation Educational Center in Oregon. Tot op de dag van vandaag is de H-4 Hercules het enige varende vliegtuig met de breedste vliegtuigvleugels ‘ever’. Beeld: Wiki comm.

Time Life heeft een fotoserie over de houten vrachtvogel

 

FacebookTwitterGoogle+Delen