Cameron de diepte in

Filmmaker James Cameron bereikte in 2012 op een diepte van 10,898 meter het Marianentrog in de Stille Zuidzee. Klik voor filmpjes. Dieper dan het Marianentrog  is onmogelijk. Filmmaker en diepzeeduiker James Cameron en National Geographic doken na 50 jaar rust op de oceaanbodem opnieuw het gapende gat midden in de Pacific in. Het team duikt in de Deep Sea Challenger, een groene sigaar van zeven meter, zie afb. We hebben een filmpje van de voorbereidingen.
De eerste expeditie werd uitgevoerd  door de Zwitserse bathyscaaf Trieste. De primitieve Trieste had een met petroleum gevulde vlotterkamer en een extra drukkamer. Het kleine subje had tonnen aan ballast aan boord in de vorm van stalen kogeltjes. De crew toen bestond uit Jacques Picard en Don Walsh die na vijf uur duiken beneden waren. Ze keken er naar wat platvissen en aten een reep chocola. Daarna ging het weer naar boven. Het wordt echter steeds drukker daar beneden. Virgin van mediamagnaat Richard Branson duikt binnenkort met een eigen sub het Marianentrog in. Livingstone, I presume…?

FacebookTwitterGoogle+Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *