Motorboot

Een motor? Ja, dat ken je wel. Een boot? Ja, dat ken je vast ook wel. Deze twee voertuigen combineren, hoe raar zou dat er uit zien? Een motorboot ziet er natuurlijk niet echt zo uit als dat je nu in je gedachte hebt. Wat is een motorboot? Bootjesgek legt het je uit.

Klein maar fijn voertuig

Een mechanisch voortgedreven vaartuig dat wordt aangedreven door een motor. Je hebt ze vast wel eens gezien in de grachten van Amsterdam. Een motorboot is vaak compact van formaat en wordt gebruik om rustig over het water te varen.Deze voertuigen zijn in de meeste gevallen bestuurbaar door de motor, die bevestigd is aan de achterzijde van de boot, naar links of rechts te bewegen.

Snelle, grotere modellen

Bij een grotere motorboot wordt er gebruik gemaakt van een mechanisch systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat er wat meer luxe wordt toepast aan de boot. Deze luxe uit zich in de vorm van een stuurwiel. Een krachtigere motor betekent een krachtigere boot op het water. Let wel op, gaat de boot harder dan 20 km per uur? Dan heb je een vaarbewijs nodig.

Kenmerken

Hoe herken je een motorboot? Zoals aangegeven is de motor bevestigt aan de achterzijde van de boot. Dit zorgt ervoor dat, wanneer de bestuurder iets te veel gas geeft, de romp niet aan het water blijft kleven. De boot zakt als het ware met de achterzijde in het water, terwijl de voorkant omhoog gaat.

Eisen

Er zijn een aantal eisen waaraan je moet voldoen om bestuurder of passagier te zijn van een motorboot. Er moet bijvoorbeeld een reddingsvest aanwezig zijn voor iedere opvarende persoon op de boot. Een mechanisch systeem in het water? Toch wel gevaarlijk. Deze combinatie is er uiteraard op gemaakt om goed en veilig te kunnen functioneren. Het kan een keer mis gaan, hiervoor moet er een brandblusser aanwezig zijn. Verder dienen er de reguliere documenten aanwezig te zijn zoals: het registratiebewijs en een registratie teken.