Tweedehands boot

Zo te zien heb jij plannen om een boot aan te schaffen. Hartstikke leuk. Tussen je droomaankoop en je allergrootste miskoop zit een dunne lijn bij het aanschaffen van een tweede hands boot. Het is daarom belangrijk dat je goed geïnformeerd bent. Bootjesgek helpt jou.

Verschillende soorten, maten en vooral prijs klassen. Waar moet je beginnen? Waar moet je op letten? Op slag verliefd worden op een tweedehands boot is heel vanzelfsprekend, maar heel gevaarlijk. Het kopen van een boot kun je vergelijken met het kopen van een huis of auto: een aankoop waar je over moet nadenken: waaraan moet je denken? Bootjesgek zet het voor jou op een rijtje.

Zo veel soorten

Vraag jezelf af waar je wilt gaan varen. Wil je de boot gebruiken om heerlijk door de grachten te varen? Dan kies je geen speedboot, maar een sloep. Ga je regelmatig naar de Maas of de Rijn? En kan het jou allemaal niet hard genoeg gaan? Dan kun je wel het beste kiezen voor een speedboot. De keuze voor het soort boot is dus afhankelijk van jouw persoonlijke wensen.

Groot, klein, smal of breed

Geniet jij van je persoonlijke rust? Even weg van alle drukte en even je moment pakken om tot jezelf te komen. Of ben jij die persoon waarbij het niet druk genoeg kan en die sociale contacten in overvloed heeft? Denk er van te voren over na met hoeveel gezelschap je wilt gaan varen. Dit bepaalt op wat voor een formaat boot jij je focus moet gaan leggen.

Geen kleingeld

We gaven al aan dat je de aanschaf van een boot net zo serieus moet nemen als de aanschaf van een huis of auto. Het blijft nooit alleen bij de aanschafkosten. Er komt meer bij kijken. Denk aan onderhoud, verzekering, liggeld, benzine en misschien wel een trailer om hem te vervoeren. Bepaal van te voren hoeveel geld je maximaal kwijt kunt per maand. Ben je van plan om je boot te financieren? Neem deze kosten dan ook op in je vaarbudget per maand.

Handige Harrie

Heb jij twee linker- of rechterhanden? Onderhoud kost tijd en geld. Denk er goed over na of jij een boot wilt aanschaffen die eerst een jaar in onderhoud moet of meteen vaarklaar is. Een simpele boot van polyester met recente buitenboord motor is een topaankoop voor mensen die geen zin hebben om hun mouwen op te stropen. Overigens is het aanbod op te knappen boten wel een stuk groter, dus hier hebben de handige Harry's zeker voordeel van.

Rotte appels

APK, een verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen. Dit wordt gedaan bij auto's, maar niet bij boten. Zit zorgt ervoor dat er een aantal rotte appels tussen het aanbod boten verstopt zitten. De boot kan blinken van buiten maar deze kan van binnen slecht onderhouden zijn. Let bij aanschaf van een boot erop of de kajuit niet is opengebroken of (stuur)kabels zijn doorgesneden. Er bestaat dan een grote kans dat deze boot gestolen is. Te maken met een verkoper die je niet een rondje laten varen of geen koopcontract wilt tekenen? Dan hebben we maar één tip: wegwezen en snel. Dit klopt in de meeste gevallen niet.

Overeenkomst

Wanneer je je droomboot gevonden hebt, dien je een koopcontract op te stellen. Een mondelinge overeenkomst is net zo bindend als een schriftelijke overeenkomst, maar toch is het handig om het een en het ander op papier vast te leggen zodat er achteraf weinig ruimte is voor discussie.

Met deze tips van Bootjesgek kun jij nu de juiste keuzes maken die leiden tot de beste aankoop voor jou.