Veilig varen doe je samen, ken de vaarregels

Ongelukken op het water zijn zo gebeurd. Door ons aan de regels te houden kunnen we het aantal ongelukken beperkt houden. Ben jij op de hoogte van alle vaarregels in Nederland?

Zo veel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) varen. De middenweg vrij houden op drukke vaarroutes. Laat goed zien wanneer je voorrang verleent door snelheid te minderen. Het lijkt allemaal heel logisch. Toch gebeuren er jaarlijks teveel ongelukken op de vaarroutes die voorkomen hadden kunnen worden door waarde te hechten aan deze vaarregels.


Nee, alcohol is ook hier verboden

Rijden onder invloed is een misdrijf. De straffen lopen uiteen van een geldboete tot jarenlange celstraf. Lekker dobberen met vrienden of familie in de Amsterdamse grachten onder genot van een hapje en een drankje. Wie zegt daar nee tegen? Nou je kunt je maar beter houden aan het maximale alcohol promillage van 0,5%. Op het water worden namelijk dezelfde regels en straffen gehanteerd als op de weg.

Blijf scherp

Je aandacht verliezen tijdens het varen kan heel gevaarlijk zijn. Toch zijn we vaak door de gezelligheid op de boot sneller afgeleid dan dat we denken. Het is belangrijk dat er altijd één iemand de verantwoording pakt om zichzelf en zijn passagiers veilig aan wal te brengen. En denk eraan, gevaar komt niet alleen van voren. Blijf om je heen kijken en zelfs achterom.

Een plonsje maken. Lekker maar niet overal

Stel je even voor: je bent lekker aan het varen en het zonnetje schijnt op je gezicht. Je krijgt het warm en het allerliefst wil je heerlijk dat koude water in duiken. Het kan op sommige plekken heel gevaarlijk zijn om te gaan zwemmen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan drukke vaarwegen, bruggen, sluizen en wachtplaatsen. Dit is niet veilig en ten strengste verboden. En dan mag ook wel duidelijk zijn dat je niet overal mag ankeren. Niet bij bruggen, sluizen en werkschepen met uitstaande ankers. Daarbij ga je ook niet in het midden van de snelweg parkeren, dus ook niet ankeren in het midden van de vaarweg.

Benieuwd naar alle vaarregels? Verdiep je in hoofdstuk 6 van het binnenvaartpolitiereglement.