Zeilboot

Laat je leiden door de wind. Een zeilboot wordt voortbewogen door windkracht. Door windkracht alleen varen? Dat zou heel simpel zijn. De realiteit is een stukje ingewikkelder. Bootjesgek legt het je uit.

Uiterlijk

Zeilen is ingewikkelder dan je denkt. De zeilboot is opgebouwd uit verschillende onderdelen die ervoor zorgen dat de zeilboot bestuurbaar is. Het belangrijkste gedeelte is toch wel de romp. Dit is het grootste gedeelte van de boot. Dan is er de kiel of het zwaard. De zeilboot beweegt zich voort door wind op de vangen en je kunt hier als bestuurder op inspelen door bepaalde technieken toe te passen. De kiel of het zwaard zorgt voor extra balans.

De mast

Een zeilboot beschikt over één of meerdere masten. Aan deze masten zitten de zeilen vastgemaakt. De fok is de naam van het zeil dat voor de mast gevestigd is. Dit is een kleiner formaat zeil dan het grootzeil. De mast met de zeilen zijn de onderdelen die de boot laten voortbewegen.

Die kant op!

Heb je zelf invloed op je koers? Ja natuurlijk, je laat je niet écht leiden door de wind. De boot van richting veranderen heet wenden. De handelingen die je moet uitvoeren om het gewenste resultaat te realiseren hangt af van de situatie. Hoeveel wind is er? Uit welke richting komt de wind? Dit zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om gewoon met je roer te sturen, dat gevestigd is aan de achterzijde van de boot. Het nadeel hiervan is dat je je boot hiermee afremt. Dit is natuurlijk niet de bedoeling als je competitief aan het varen bent. Als je aan het zeilen bent, kun je eigenlijk maar twee kanten op draaien: met je gezicht in de wind of met je gezicht uit de wind. Dit noemen we oploeven en afvallen.

Technieken

Je kunt twee vormen van technieken toepassen. Je kunt overstag gaan of gijpen. Je neus laten draaien door de wind noemen we overstag gaan. Door dit effect te realiseren dien je je zeil losser te laten varen. Als je grijpt, speel je in op de momenten dat de wind van achteren komt. Je zorgt ervoor dat er spanning komt op je zeil zodat deze meer wind vangt en de boot zich vervolgens sneller voortbeweegt.