Soorten booten: welk soort past het best bij jou?

Wanneer je boten gaat schikken in categorieën, kun je dit doen in drie categorieën: de boten die men gebruikt in de vrije tijd: plezierjachten, de boten die men gebruikt bij sport en de boten die gebruikt worden voor transport en werkzaamheden. De verschillende categorieën zijn gevuld met verschillende bootsoorten. Vaak kun je van de naam afleiden waar de boot voor gebruikt wordt. Iedere boot heeft dus andere eigenschappen die bepalen waar voor de boot gebruikt kan worden. Welke boot heeft de eigenschappen die het beste bij jou past?

Motorboot 23-05-2021 Een motor? Ja, dat ken je wel. Een boot? Ja, dat ken je vast ook wel. Deze twee voertuigen combineren, hoe raar zou dat er uit zien? Een motorboot ziet er natuurlijk niet echt zo uit als dat je nu in je gedachte hebt. Wat is een motorboot? Bootje[...] Sportboot 12-05-2021 Ben jij niet bang voor snelheid in combinatie met wilde wateren? Verslaafd aan een adrenaline kick gecreëerd door sportieve momenten? Kan het jou allemaal niet snel genoeg? Dan is een sportboot iets voor jou. Afhankelijk van de omvang van de[...] Zeilboot 26-04-2021 Laat je leiden door de wind. Een zeilboot wordt voortbewogen door windkracht. Door windkracht alleen varen? Dat zou heel simpel zijn. De realiteit is een stukje ingewikkelder. Bootjesgek legt het je uit. Uiterlijk Zeilen is ingewikkelder da[...]

Motorboot

De bootnaam: motorboot verraadt al veel. Deze kleine boot wordt voortgedreven door middel van een mechanische motor. Deze soort boot is geschikt voor een gezelschap van maximaal 8 personen en wordt vaak gebruikt om te genieten van een rustige dag op het water met familie en vrienden onder het genot van een hapje en een drankje. De motorboot is verkrijgbaar in twee varianten. Bij één variant is de motor bevestigd aan de achterzijde van de boot en bij de andere variant is de boot extra uitgerust met een stuur. Bij deze variant is de motor gevestigd bij het stuur. Kies jij voor het soort boot: motorboot houd er dan rekening mee dat je een vaartbewijs nodig hebt om deze bootsoort te mogen varen.

Roeiboot

Ook bij deze bootnaam hoor je direct welke eigenschappen de bootsoort heeft. De boot wordt voortgedreven door middel van roeispanen. De roeiboot herken je misschien wel als we het benoemen als kajak of gondel. Geïnteresseerd in een low-budget boot? Kies voor de roeiboot, ze zijn zelfs verkrijgbaar in rubber varianten.

Sloepen

Deze bootsoort is wellicht de bekendste bootsoort van Nederland. Mocht de naam sloep u nog niet bekend klinken, dan weet u vast wel welke boot we bedoelen wanneer we de sloep koppelen aan de grachten in Amsterdam. Wanneer je wel eens in Amsterdam bent geweest heb je ze vast wel eens gezien. De sloepen varen met grote getallen door de  grachten in Amsterdam. Deze bootsoort staat bovenaan de lijst boten voor pleziervaart. Wil jij met vrienden en familie door de grachten varen onder het genot van een hapje en een drankje? Kies dan voor een sloep als bootsoort.

Sportboot

De bootsoort die past bij de sportieve vaarder. Een bootsoort met snelheid. Een bootsoort die de adrenaline door je lichaam laat gieren. Vaar met volle vaart over het water en zoek de maximale snelheid van je sportboot op. Kies jij voor de bootsoort: sportboot houd er dan rekening mee dat je vaarbewijs nodig hebt om deze bootsoort te mogen varen.

Zeilboot

Met deze bootsoort vaar je over het water zonder brandstofkosten. De zeilboot wordt voortgedreven door middel van wind. Er zijn weliswaar opties om de boot voort te laten bewegen door een motor maar dit is niet noodzakelijk.  

Buitenboortmotor