Wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Ben je van plan om een boot aan te schaffen? Of ben je al eigenaar van een boot? Je loopt met de vraag: “Heb ik een vaarbewijs nodig? of niet?”. Bootjesgek zet alle feitjes op een rij. In Nederland gelden een aantal regels om een boot te besturen zonder vaarbewijs. Voldoe je aan èèn van deze regels niet? Dan ben je strafbaar en kun je een boete ontvangen van €500,- euro.

Vaarregels 01-06-2021 Ongelukken op het water zijn zo gebeurd. Door ons aan de regels te houden kunnen we het aantal ongelukken beperkt houden. Ben jij op de hoogte van alle vaarregels in Nederland? Zo veel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) varen. De middenweg v[...] Beroepsvaart 24-05-2021 Ai, Ai, Kapitein. Het was je jongensdroom om bestuurder van een schip te worden. Hoe zit het momenteel met de beroepsmogelijkheden in de Nederlandse scheepvaart? Stel de vraag: “Wat wil jij later worden?” in de kleuterklas en er zu[...] Recreatievaart 30-04-2021 Recreatievaart, in de volksmond ook wel pleziervaart genoemd. Varen voor je plezier. Alleen, met je familie of met je vrienden het water op. Rustig de Amsterdamse grachten verkennen of ga jij voor de sportievere uitdaging op de Maas? Ontspanni[...]

Geen vaarbewijs

Is je boot korter dan 15 meter? Beschikt hij over een motor minder dan 500 PK? En lukt het niet om harder dan 20 km/u te varen? Geen zorgen, je hebt geen vaarbewijs nodig.

Klein vaarbewijs

Je hebt een klein vaarbewijs nodig bij het besturen van ieder watervoertuig dat harder kan dan 20 km/u. Gebruik je jouw boot bedrijfsmatig of is deze langer dan 15 meter (max. 25 meter), ook dan heb je verplicht een vaarbewijs nodig.

Groot pleziervaartbewijs

Groot plezier, grote boot. “Is jouw boot 25 tot 40 meter lang? Dan dien je een groot pleziervaartbewijs in je bezit te hebben. Ook wanneer je vrachtschepen tot 40 meter bestuurt, dien je dit vaarbewijs te hebben.

Echte boten, groot vaarbewijs

Wil jij passagiersboten besturen? Of schepen (bedrijfsmatiggebruik) en pleziervaartboten van minstens 40 meter? Dat zul je je groot vaarbewijs moeten behalen.

Wist je dat je als jonge bestuurder al vóór je 18de verjaardag je vaarbewijs examen kunt doen? Je mag dan nog niet het water op, want het vaarbewijs wordt dan pas van kracht wanneer je 18 bent. Je ontvangt na je examen dus geen vaarbewijs, maar een brief met de uitslag. Die kun je vanaf je 18de verjaardag inwisselen voor een daadwerkelijk vaarbewijs.

Buitenboortmotor